2020-03-22 20:47:31

Psihološka podrška

Dragi moji, prenosim kolege stručnjake koji su dobro, lijepo i stručno napisali.

Snašle su nas dvije opasne situacije – pandemija i potres! Slika Potres je situacija koja izaziva strah visokog intenziteta kod svih ljudi.

Pandemija izaziva tjeskobu u kojoj živimo već tjednima. Sada kada smo doživjeli ove dvije opasnosti i osjećaji su nam intenzivni i za mnoge preplavljujući.

Ostatak priče pročitajte pod opširnije.

Ljudi će se razlikovati po svojim reakcijama, ali univerzalno je: Jutros ste vjerojatno osjetili snažnu uznemirenost u tijelu. Ona će se postupno smirivati, ali vjerojatno ćete se čitav dan osjećati napeto i uplašeno. To je sasvim normalno, time nas naša tijela spremaju za velike izazove, daju nam energiju i drže nas budnima. Posljedica toga bit će osjećaj umora i „slomljenosti“, već večeras ili sutra. Sve će se to smiriti za nekoliko dana.

Imali ste potrebu čuti se sa svojima, približiti se jedan drugome, pružiti si ruku. To je potpuno normalno i u svakoj drugoj situaciji bi vam savjetovali da upravo to učinite. ALI NE U OVOJ! Ne zaboravite na pandemiju. Održavajte socijalne kontakte na sigurnoj udaljenosti. Šaljite poruke podrške, ali izbjegavajte bliži kontakt. U obje ove opasnosti s kojima se suočavamo važno je zadržati razum, ne podlijegati dezinformacijama, ne širiti paniku jer ona je naš najveći neprijatelj u ovakvim situacijama.

Protiv virusa imamo tri štita: ODGOVORNO PONAŠANJE, imunološki sustav koji je priroda ugradila u svakog od nas i medicinsku skrb Povijest nas uči da je ponašanje uvjetovano strahom, a ne razumom pogubnije od svega.

Odgovorno se ponašati prema sebi i drugima znači: Slijedite sve savjete kriznih stožera 

- Držite distancu, perite ruke, poštujte sve što vam se savjetuje u vezi koronavirusa

- Ne širite dezinformacije

- Gledajte vijesti umjereno

- Štitite se humorom

- Održavajte socijalne kontakte, ali na daljinu, dajte jedni drugima podršku

- Ako uznemirenost ne popušta, javite se stručnjacima za psihičko zdravlje.

Prof.dr. Dražen Begić, Pročelnik Katedre za psihijatriju, Medicinski fakultet, Zagreb

Prof.dr.sc. Nataša Jokić-Begić, Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet


Osnovna škola Sesvetska Sopnica