preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Tražilica


Edmodo

Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 6. 2010.

Ukupno: 1107733
Danas: 21

Što je Erasmus+?

Programi Europske unije za cjeloživotno učenje Comenius, Erasmus, Leonardo da Vinci, Grundtvig, Mladi na djelu te programi iz područja sporta 2014. su odlukom Europske komisije spojeni u program Erasmus+. Program je nazvan po Erazmu Roterdamskom (1467.- 1536.), nizozemskom humanistu, književniku, filologu i filozofu.Stručna praksa u Erasmusu+ u našoj školi

Naša škola organizira stručnu praksu studentima inozemnih sveučilišta u sklopu programa Erasmus+. Osim što sudjeluju na nastavi slušajući je, oni drže na njoj, uz pomoć učitelja, kraća ili dulja izlaganja o svojoj zemlji, podučavaju matematiku, engleski jezik i drugi predmet koji studiraju, održavaju tečaj jezika za učenike, učitelje i roditelje, drže predavanja u školi i izvan nje (u gradskim knjižnicama i dr.), podučavaju učenike pjevanju pjesama na svom jeziku, plesu, surađuju sa školskim pedagogom i psihologom, pišu radove za školsku mrežnu stranicu. Ukoliko je predmet njihovog studiranja drugačiji od obrazovnoga, onda rade ono što im predstavlja praktikum (intervjuiraju učenike i djelatnike škole te rade istraživanja izvan nje i sl.).
 

Školska godina 2021./2022.

Barbora Čistecká studira geografiju na Karlovom sveučilištu u Pragu. Također, radi i kao učiteljica u osnovnoj školi. Karlovo sveučilište u Pragu jedno je od najstarijih u Europi (osnovano 1348.) i na njemu su predavali Jan Hus, Albert Einstein, studirali Milan Kundera, Franz Kafka, Karel Čapek i mnogi drugi velikani svjetske znanosti i umjetnosti.

Ekaterini Haritu (Αικατερινη Χαριτου) diplomirala je psihologiju na Aristotelovom sveučilištu u Solunu. Sveučilište upravnog središta grčkog dijela Makedonije nazvano je po jednom od najvećih velikana ljudskog uma - Aristotel je rođen 55 km istočno od Soluna.

David Díez de Paz dovršava magistarski studij lingvistike i poučavanja španjolskog kao stranog jezika na Sveučilištu u Leonu. Njegov je grad nastao kao jedno od brojnih rimskih naselja na Pirinejskom poluotoku 29. g. pr.n.e. Kasnije je postao sjedište istoimenog kraljevstva, koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju ovog poluotoka od arapske vlasti (Rekonkvisti). Godine 1188. ovdje je održano jedno od prvih zasjedanja parlamenta pa je Leon prozvan kolijevkom parlamentarizma (https://en.unesco.org/memoryoftheworld/registry/251).

Geneviève Bouchacourt je pripravnica iz Francuske. Od listopada prošle godine socijalna je radnica. Htjela bi postići stupanj magistre struke u međunarodnom poslovanju i voditi jednu organizaciju. U našoj je školi na stručnoj praksi da bi što više naučila engleski jezik i istražila rad hrvatskih škola.

 

Školska godina 2020./2021.

Elizabeta Šabalina studira znanost o okolišu na Pomeranijskoj akademiji u poljskom gradu Słupsku.

Marija Tofilovska studira međunarodnu komunikaciju na Jugoistočnoeuropskom sveučilištu u Tetovu u Sjevernoj Makedoniji.

 

Školska godina 2019./2020.

Ana García González studira za učiteljicu predškolskog odgoja, razredne nastave i engleskoga jezika na Sveučilištu u Toledu. Njezin je grad točno u sredini Španjolske i Pirinejskog poluotoka, na rijeci Taho (šp. Tajo) i pokazuje prekrasnu kulturnu baštinu pokrajine Kastilje - Manče.

Školska godina 2018./2019.

Janja Stariha studira njemački i engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Mariboru.

Elena Martinez García studira geografiju na Sveučilištu u Granadi.

Aleksandar Nikolaev Nikolaev (Александър Николаев Николаев) studira psihologiju na Sveučilištu Sv. Ćirila i Metoda u Velikom Trnovu. Ove godine došao je ponovo - provesti istraživanje.

 

Školska godina 2017./18.

U ovoj školskoj godini kod nas su pripravnici:

Nedko Milčev Georgiev (Недко Милчев Георгиев), Leman Nuridin Sali (Леман Нуридин Сали) i Slavena Kostadinova Petrova (Славена Костадинова Петрова) studiraju novinarstvo na Sveučilištu u Velikom Trnovu u Bugarskoj. Rajka Apostolova Georgieva (Рајка Апостолова Георгиева) studira rusistiku, a Dimitar Dančev Dimitrov (Димитар Данчев Димитров) psihologiju na tom bugarskom sveučilištu.

Dawid Wach studira filologiju engleskoga jezika na Sveučilištu ,,Jan Kochanowski" u poljskom gradu Kielce.

Silvia Slavova Koevska (Силвиа Славова Коевска) diplomirala je lingvistiku ruskog i grčkog jezika na Sveučilištu u Velikom Trnovu. odrasla je u Rusiji (u Republici Komi), a trenutno živi u Nizozemskoj, u gradu ,,Philipsa" Eindhovenu.

Daniel Konstantinov Marinov (Даниел Константинов Маринов) studira englesku lingvistiku na Sveučilištu Svetih Ćirila i Metoda u Velikom Trnovu.

Daniel del Moral Justicia studira za učitelja geografije na Sveučilištu u Granadi. Sveučilište u ovom povijesnom gradu osnovano je još 1531. i ima čak 80 000 studenata.

Irina Nikolaeva Ilieva (Ирина Николаева Илиева) i Hristina Serafimova Vladimirova (Христина Серафимова Владимирова) studiraju novinarstvo na Sveučilištu Sv. Ćirila i Metoda u Velikom Trnovu, a Plamen Borislavov Gatev (Пламен Бориславов Гатев) lingvistiku grčkog, engleskog te srpskog i hrvatskog jezika.

Aleksandar Nikolaev Nikolaev (Александър Николаев Николаев) studira psihologiju na Sveučilištu Sv. Ćirila i Metoda u Velikom Trnovu.


Školska godina 2016./17.

Elena Milla Utrilla studira za prevoditeljicu engleskog i francuskog jezika na Sveučilištu u Valladolidu (Valjadolid), glavnom gradu španjolske pokrajine Kastilje. To je sveučilište osnovano još krajem 13. stoljeća i danas na njemu studira preko 30 000 studenata. U kastiljskom gradu Valladolidu vjenčani su Fernando II. Aragonski i Izabela I. Kastiljska čime je spajanjem kraljevstava Kastilja i Aragon osnovana današnja španjolska država, a u istom je gradu umro i Kristofor Kolumbo. Elena Milla Utrilla živi u Zaragozi, glavnom gradu pokrajine Aragon.

Presijan Plamenov Konakčiev (Пресиян Пламенов Конакчиев) radi kao učitelj povijesti i geografije u osnovnoj školi ,,Emilijan Stanev" u Velikom Trnovu u Bugarskoj. Piše doktorsku dizertaciju o hrvatskom saboru u Prvom svjetskom ratu.

Mariela Stojanova Semova (Мариела Стоянова Семова) diplomirala je za učiteljicu povijesti i njemačkog jezika na Sveučilištu u Velikom Trnovu. Veliko je Trnovo u razdoblju 1185. - 1393. bilo glavni grad Bugarske.

Jesus Roberto Rito Gomez završio je građevinski studij u meksičkom gradu Oaxaca (Oahaka).

Stella Veranudi (Στέλλα Βερανούδη) studira filmsku umjetnost na Aristotelovom Sveučilištu u Solunu. To golemo sveučilište (ima 85 000 studenata) najveće je i najprestižnije u Grčkoj. Osim grčkoga, materinski joj je i bugarski jezik.

Adriana Valerieva Rangelova (Адриана Валериева Рангелова) diplomirala je na studiju psihologije na sveučilištu Svetog Klementa Ohridskog u Sofiji. To je sveučilište osnovano 1888., nedugo nakon osamostaljenja Bugarske od Osmanskog carstva. Sveti Klement Ohridski (oko 840. - 916.) bio je bugarski učenjak, književnik i prosvjetitelj Slavena. Jedan je od najpoznatijih učenika svetih Ćirila i Metoda i često ga se povezuje sa stvaranjem pisama glagoljice i ćirilice, a naročito s njihovim širenjem među pokrštenim Slavenima. Osnivač je Ohridske književne škole te se smatra zaštitnikom obrazovanja i jezikoslovlja nekih slavenskih naroda. Smatra se i prvim biskupom Bugarske pravoslavne crkve, jednim od sedam apostola Bugarskoga carstva, ali i zaštitnikom Republike Makedonije, grada Ohrida i Makedonske pravoslavne crkve.

Maria Bogusz diplomirala je povijest na Sveučilištu u Varšavi. Proučava ponajviše kasni srednji vijek, posebno XV. stoljeće. Njezino sveučilište osnovano je 1816. te su na njemu diplomirali poznati pjesnik Czesław Miłosz, bivši poljski predsjednik Bronisław Komorowski te novinar, putnik, fotograf i književnik Ryszard Kapuściński. Danas Sveučilište u Varšavi ima 44 600 studenata i najveće je u Poljskoj.

Lihua Džou (周丽华) studira europske kulture na Fakultetu povijesnih i pedagoških znanosti Sveučilišta u Vroclavu (polj. Wrocław). To je sveučilište osnovano 1702. godine. Živi u gradu Handžou u Kini. Handžou (杭州市) ima oko 9 000 000 stanovnika. Povezan je sa samim nastankom kineske civilizacije - na njegovom je mjestu postojala drevna kultura Liangdžu (良渚文化), oko 2700 godina pr.n.e., a povijesni kontinuitet grada bilježi od 221. pr.n.e. Dva puta je bio kineska prijestolnica: 907.- 978. (u vrijeme Pet dinastija i Deset kraljevstava) i 1132.–1276. (u vrijeme južne dinastije Song). Marko Polo piše da je ,,najveći i najplemenitiji grad na svijetu".

Konstantinos Paganis (Κωνσταντινοσ Παγανισ) studira povijest umjetnosti na Sveučilištu u Ateni.

Irene Picallo Doce diplomirala je studij novinarstva na Sveučilištu u Barceloni, ali Alma mater (matično sveučilište) joj je Santiago de Compostela, koje ima najveći udio studentica u Španjolskoj. Živi u Galiciji, španjolskoj pokrajini na Atlantiku. Bavi se ljudskim pravima, s posebnim zanimanjem za doseljenike i etničke skupine.

 

Školska godina 2015./16.

 

U školskoj godini 2015./2016. stručnu praksu kod nas imali su ovi pripravnici:

Noora Harkio studira švedski, francuski i engleski jezik na Sveučilištu u Turkuu. Ovo sveučilište drugo je po broju studenata u Finskoj (oko 21 000). Grad Turku bio je finska prijestolnica kad je Finska bila dio Švedske, a danas je kulturno središte Šveđana u Finskoj.

Georgi Canev Cačev (Георги Цанев Цачев) studira povijest na poslijediplomskom studiju Sveučilišta Svetih Ćirila i Metoda u Velikom Trnovu. U Zagrebu piše dizertaciju s naslovom ,,Organizacija Bosne i Hercegovine 1995.-2005.". Ovaj je grad u srednjem vijeku bio glavni grad Bugarske. Danas s oko 18 000 studenata ima drugo po veličini sveučilište u zemlji. 

Tereza Klímová studira za učiteljicu češkoga jezika i građanskoga odgoja na sveučilištu grada Hradec Králové. To je sveučilište osnovano 1964. godine kao Visoka pedagoška škola Hradec Králové koja je preimenovana u sveučilište 2000. godine.  Na njemu studira 8500 studenata.

Julia Moreno Bodelón upravo je diplomirala za odgojiteljicu u vrtiću na Sveučilištu u gradu Santiago de Compostela. Na ovom sveučilištu, osnovanom još 1495., studira preko 25 000 studenta. Grad Santiago (Sveti Jakov) de Compostela u Galiciji čuveno je hodočasničko mjesto u koje se u srednjem vijeku i kasnije hodočastilo pješke iz Njemačke, Francuske, Engleske, Poljske i drugih zemalja.

Agnieszka Wachnik studira za učiteljicu poljskoga kao stranog jezika na Jagelonskom sveučilištu u Krakovu, u Galiciji. Čuveno sveučilište u Krakovu (bivšoj poljskoj prijestolnici i jednom od najstarijih gradova u toj zemlji) osnovano 1364. godine, kao studente pamti primjerice astronoma Nikolu Kopernika, kralja Jana III. Sobieskog, književnika Ivu Andrića, svećenika Karola Wojtyłu (kasnijeg papu Ivana Pavla II.). Stoljećima je bilo jedno od najvažnijih žarišta znanja u Europi i svijetu. Nazvano je po poljskoj vladarskoj dinastiji Jagelovića (polj. Jagiellonowie), koja je u XVI. st. vladala i Hrvatskom. Najstarije je sveučilište u Poljskoj.

Antonios Bubas (Αντώνιος Μπούμπας) studira za učitelja matematike na Sveučilištu Krete. Ovaj grčki otok kolijevka je europske civilizacije.

Elena Grosso diplomirala je za učiteljicu talijanskog kao stranog jezika te francuskog, španjolskog i engleskoga jezika na Sveučilištu Ca' Foscari (u Veneciji). Ovo je sveučilište osnovano 1868. i ima oko 20 000 studenata. Od osnutka je smješteno u gotičkoj palači Ca' Foscari (na Velikom kanalu) i odatle mu je naziv.

Līna Birže studira za prevoditeljicu engleskog jezika na Sveučilišnom koledžu ekononije i kulture u Latviji te planira diplomirati ovoga ljeta. Živi i studira u Rigi, prijestolnici Latvije i najvećem gradu pribaltičkih država. Rigu se često smatra biserom Baltika zbog dinamičnog života i dojmljive arhitekture, a prvo božićno drvce ukrašeno je upravo u njoj.

Ilaria Moretti, Silvia Mannino i Chiara Spatafora studiraju političke znanosti, a Ettore Bellavia komunikaciju na Sveučilištu u Bolonji.
 

Školska godina 2014./15.

U školskoj godini 2014./2015. kod nas su stručnu praksu u sklopu studija na svojim sveučilištima imali studenti: Costanza Tonti i Giulia Pratesi iz Italije, Dimitrios Ksiluris (Δημητριος Ξυλουρης) i Maria-Aggeliki Mitsaki (Μαρια-Αγγελικη Μητσακη) iz Grčke, Ana Salvago, Javier González Moreno, Francisco Corpas Borrego, Carmen Aguilera Delis, Maria Cosano Galvez, Ana Conti Rojas, Belén Delgado Valenzuela i Sandra Olivares González iz Španjolske.

Costanza Tonti studira španjolski, engleski i ruski jezik na Sveučilištu Maćerate (Macerata). Uz ove, dobro govori i rumunjski jezik. Njeno je sveučilište jedno od najstarijih u Europi - osnovano je 1290. godine.

Dimitrios Ksiluris (Δημήτριος Ξυλουρης) studira na Fakultetu znanosti i inženjerstva Sveučilišta Krete. To je sveučilište osnovano 1973., a smješteno je u gradovima Heraklion (Ηράκλειο) i Retimno (Ρέθυμνο). Na njemu studira oko 15 000 studenata.

Javier González Moreno studira za učitelja španjolskoga jezika na Sveučilištu Leona u Španjolskoj.

Ana Salvago završila je studij turizma, a sada studira socijalnu i kulturnu antropologiju na Sveučilištu u Sevilji u Španjolskoj. Njeno je sveučilište osnovano još 1505. i ima oko 73 000 studenata. Sada je u zgradi nekadašnje tvornice duhana u kojoj se događa radnja opere ,,Carmen".

Giulia Pratesi studira na Sveučilištu u Bolonji, najstarijem s neprekinutim radom u Europi. Sveučilište u Bolonji osnovano je 1088. godine, a od 2013. nosi naziv Alma Mater Studiorum (Majka Hraniteljica Studija). Giulia Pratesi ondje je diplomirala psihologiju.

Francisco Corpas Borrego, Carmen Aguilera Delis, Maria Cosano Galvez, Ana Conti Rojas i Belén Delgado Valenzuela studiraju za učitelje razredne nastave na Sveučilištu u Kordobi (Córdoba) u Španjolskoj. Sveučilište Kordobe osnovano je 1972. i na njemu studira oko 21 000 studenata.

Sandra Olivares González studira engleski jezik na Sveučilištu Ekstremadure u Španjolskoj. Ovo je sveučilište osnovano 1973. i ima oko 24 000 studenata.

Maria Ageliki Mitsaki (Μαρια Αγγελικη Μητσακη) studira teologiju na Aristotelovom sveučilištu u Solunu. Sa oko 85 000 studenata ovo je sveučilište najveće u Jugoistočnoj Europi. Osnovano je 1925. i jedno je od naprestižnijih u Grčkoj. Nazvano je po čuvenom filozofu Aristotelu (384. pr.n.e. - 322. pr.n.e.), koji je rođen u blizini Soluna.

 

Galerija 2016./17.

Galerija 2015./16.

Galerija 2014./15.

 

Što je Comenius?
Europska unija imala je program za cjeloživotno učenje i on je obuhvaćao nekoliko potprograma: Comenius (za predškolsko i školsko obrazovanje), Leonardo da Vinci (za strukovno obrazovanje), Erasmus (za visoko obrazovanje) i Grundtvig (za opće obrazovanje odraslih).

Comenius je bio program nazvan po Janu Amosu Komenskom (1592.-1670.), velikom češko-nizozemskom pedagogu. On obuhvaća više vrsta aktivnosti, a jedna od njih je Comenius asistencija.

Naša škola i Comenius
Naša škola ima Comenius asistenticu, a je nekoliko puta sudjelovala na natječaju (do sada neuspješno:) za Comenius projekt sa školama iz drugih zemalja.

Što radi Comeniusov asistent?
Comenius asistent je osoba koja je svježe završila fakultet i još nema iskustva u radu u nastavi. Ona biva spojena s određenom školom i onda u njoj provede 12 – 45 tjedana. Cjelokupni trošak putovanja i boravka snosi Europska unija. U toj školi asistent kroz neposredni odgojno-obrazovni rad upoznaje kulturu zemlje u koju je došao te predstavlja kulturu svoje zemlje – kroz nastavne i izvannastavne aktivnosti. On drži nastavu o svojem jeziku i kulturi za učenike, učitelje i roditelje, a posjećuje i sate redovne nastave gdje se može uključiti u nastavu: kratkim izlaganjima na temu iz svoje struke, igrama i sl. Svaki asistent ima svoga mentora u dotičnoj školi.

Komunikacija se odvija uglavnom na engleskom jeziku što je učenicima i nastavnicima zanimljivo i dragocjeno iskustvo te veliki poticaj, a često i izazov. U školi se stvori međunarodno ozračje što joj daje ispravni osjećaj da je dio globalne obrazovne zajednice. Također, svima je zanimljivo naučiti poneku riječ na portugalskom, poljskom ili finskom, a ako se u školi provodi nastava asistentovog materinjeg jezika, asistent daje velik doprinos. Pečenje njemačkih kolača, informacije o Djedu Mrazu i pjevanje portugalskih pjesama samo su dio ovogodišnje Comenius asistencije u hrvatskim školama. Učenje i upoznavanje drugih i drugačijih dragocjeno su iskustvo.

Comenius asistencija organizira se od 2007. godine. U nju su uključene članice Europske unije, članice EFTA-e, Turska te od 2009. i Hrvatska. Svake godine oko 2000 asistenata dođe u dodir s oko 300 000 učenika širom Europe. Tekuća školska godina druga je po redu kako Hrvatska sudjeluje u ovoj aktivnosti.

Comenius asistenciju u Hrvatskoj organizira Agencija za mobilnost i programe Europske unije.

Comeniusovi asistenti u našoj školi
U školskoj godini 2012./2013. Comenius asistentica kod nas je Simone König, pripravnica za učiteljicu matematike i kemije iz Hamburga. Ona drži tečaj njemačkoga jezika i kulture za učenike, roditelje i učitelje, sudjeluje u nastavi gotovo svih predmeta, sudjeluje u izvanučioničkoj nastavi te prevodi i piše web-stranice Škole na njemački jezik.

U školskoj godini 2013./2014. Comenius asistent je Thomas Hütten, profesor TZK-a i geografije iz Bochuma u Njemačkoj. Sudjeluje na nastavi raznih predmeta, a budući da je puno putovao, svakog tjedna u školskoj knjižnici održava susrete pod nazivom ,,Profesor Thomas i prijatelji na putovanju oko svijeta". Dobro poznaje valdorfsku pedagogiju jer je trinaest godina bio njezin učenik, a neposredno prije dolaska k nama proveo je šest mjeseci u valdorfskoj školi u Bangkoku.

vijesti
2021./2022.

 Logo škole


 


Jelovnik

Školski liječnik


Školska liječnica:

dr. Ljiljana Josipović.

Ordinacija se nalazi na adresi Aleja Lipa 1H, tel: 01/2917-711.

Radno vrijeme:

  • parni datumi - prijepodne,
  • neparni datumi - poslijepodne. 

Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju